Muzeul de Stiinta Printul Felipe din Valencia


Muzeul de Stiinta Printul Felipe - Museo de las Ciencias Principe Felipe - este parte componenta a Orasului Artelor si Stiintei. Cladirea ce gazduieste muzeul ca si restul complexului a fost proiectata de Santiago Calatrava iar la o prima vedere aminteste de scheletul urias al unei belene sau al unui dinozaur. Acesta este unul dintre acele muzee unde vizitatorilor nu numai ca nu li se interzice sa atinga exponatele, ci chiar sunt incurajati sa invete prin experimente. Totul este explicat cat mai grafic, cu texte mari si imagini, iar vizitatorii au ocazia sa declanseze diferite experimente stiintifice. Muzeul este locul perfect pentru cei pasionati de stiinta dar mai ales pentru copiii intre 7 si 12 ani.

Parterul este ocupat de expozitia "stiinta pe scena" si de "studioul TV". La primul etaj vizitatorii vor putea admira expozitii stiintifice interactive, unde au ocazia sa experimenteze si sa descopere ca stiinta poate fi amuzanta prin intermediul expozitiilor "Exploratorium" sau "Spatiul Copiilor". Tot la primul etaj se poate gasi o reprezentare artistica a unui lant ADN, sub forma unei sculpturi inalte de 15 metri dar si un pendul Foucault cu o lungime de 34 de metri. La aceste dimensiuni, pendulul care demonstreaza ca pamantul se invarte in jurul propriei sale axe, este unul dintre cele mai mari din lume.

Muzeul de Stiinta Printul Felipe din Valencia Muzeul de Stiinta Printul Felipe din Valencia

Pe langa toate acestea, la primul etaj se mai gaseste si o expozitie despre schimbarile climatice, unde exista cateva module interactive, panouri grafice si alte obiecte care prezinta vizitatorilor diferite aspecte ale conceptelor din jurul schimbarilor climei, motivele pentru care aceste schimbari se produc, date istorice si consecintele schimbarilor climatice.

Etajul al doilea este dedicat unei expozitii numite "mostenirea stiintei". Aceasta este o secventa cronologica bazata pe materiale audiovizuale ce prezinta vietile si evolutia cercetarilor a trei oameni de stiinta remarcabili, castigatori ai premiului Nobel: Santiago Ramon y Cajal (fondatorul neurostiintei moderne), Severo Ochoa (biochimist si fizician care a cercetat sinteza acidului ribonucleic) si Jean Dausset (unul dintre savantii care au descoperit genele).

Sculptura ADN - Muzeul de Stiinta Printul Felipe din Valencia
Sculptura ADN - Muzeul de Stiinta Printul Felipe din Valencia

La etajul al treilea al Muzeului de Stiinta din Valencia, publicul are ocazia sa porneasca in explorarea unei impresionante expozitii numita "Padurea Cromozomilor". Aici, intr-un spatiu de peste 2600 de metri, vizitatorii au ocazia sa inteleaga o parte din cea mai mare descoperire a stiintei moderne: secventializarea ADN-ului uman. In spatiul expozitional dedicat acestei mari descoperiri exista o reproducere la scare larga a celor 23 de perechi de cromozomi ai speciei umane. Tot la etajul al treilea exista si o expozitie creata in colaborare cu Agentia Spatiala Europeana numita "Gravitatie Zero" si "Academia Spatiala", un modul interactiv unde sunt reprodusi pasii pentru pregatirea unei lansari in spatiu spre Statia Spatiala Internationala.

Muzeul de Stiinta din Valencia - Informatii utile pentru vizitare

Adresa:
Avinguda del Professor Lopez Pinero, 7, 46013 Valencia, Spania.

Transport:
Autobuze: 15, 35, 95 - statia Professor Lopez Pinero (par) - Ciutat de la Justícia.

Preturi:
Adulti: 8.00 €
Copii intre 4-12 ani si pensionari peste 65 de ani: 6.20 €
Copiii pana in 4 ani au intrare gratuita.

Orar:
in perioada 2 ian - 30 iun si 17 sep - 30 dec: 10:00 - 19:00
in perioada 1 aug - 16 sep: 10:00 - 21:00

Vizualizari: 1808