Zidul Chinezesc


Marele zid chinezesc cunoscut si sub denumirea de "zidul lung chinezesc" este o constructie strategica ce a avut ca principal rol acela de a apara granita Imperiului Chinei de invaziile popoarelor nomade. Astazi, Marele Zid Chinezesc este un important obiectiv turistic si o constructie fascinanta, considerata ca fiind cea mai mare din lume dupa volum.

Vizita la Marele Zid Chinezesc

Zidul Chinezesc este foarte probabil cel mai important obiectiv turistic din China. Aceasta atractie nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind cu siguranta primul lucru care ne vine in minte atunci cand ne gandim la ce am putea vizita intr-o vacanta in China. Cu toate acestea poate cea mai de impact reclama pentru Zidul Chinezesc a venit din partea fostului lider chinez Mao Zedong, fost revolutionar si cel care avea sa fie supranumit parintele fondator al Republicii Populare Chineze. Acesta a spus ca nimeni nu se poate numi barbat adevarat pana nu ajunge la Marele Zid Chinezesc. In mod simbolic aceasta afirmatie a ajuns sa reprezinte depasirea tuturor obstacolelor pana la atingerea scopului final.

Marele Zid Chinezesc la Mutianyu
Marele Zid Chinezesc la Mutianyu

Dupa ce a fost deschis publicului larg ca atractie turistica, Marele Zid Chinezesc a fost vizitat de sute de milioane de oameni. Sectiunea Badaling, cea mai vizitata parte a zidului, atrage in perioadele cele mai aglomerate, peste 70.000 de turisti in fiecare zi!

De ce trebuie vizitat Marele Zid Chinezesc

Mare Zid Chinezesc, "cea mai mare realizare din istoria lumii", este proiectul cu cea mai mare durata de realizare si cu cel mai mare pret in vieti omenesti, sange, sudoare si lacrimi. De aceea isi merita locul intre cele 7 noi minuni ale lumii si pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.

De-a lungul anilor peste 300 de personalitati au vizitat Zidul Chinezesc. Dintre toate aceste persoane VIP mentionam numai cateva:

oameni politici: Barack Obama, David Cameron, Richard Nixon, Bill Clinton, George W. Bush, Vladimir Putin, Margaret Thatcher, Nelson Mandela, Fidel Castro, Imparatul Akihito al Japoniei sau Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord.

sportivi: Kobe Bryant, Diego Armando Maradona, Michael Jordan, Lebron James, sau Shaquille O'Neal.

artisti: Barbra Streisand, Beyonce Knowles, Karl Lagerfeld, David Copperfield, Cyndi Lauper, Jackie Chan sau Olivia Newton-John.

Dintre acestia cativa si-au exprimat in cuvinte impresia pe care Marele Zid Chinezesc le-a lasat-o. Beyonce spre exemplu a afirmat in fata presei ca "vizitarea Zidului Chinezesc iti poate schimba perspectiva asupra vietii". David Copperfield, nu doar ca a vizitat zidul in 1986, insa a realizat si un numar de magie in timpul caruia a trecut prin Marele Zid. Desi numarul a parut foarte real, a fost cu siguranta doar o iluzie. Olivia Newton-John, cantareata australiana castigatoare a patru premii Grammy si supravietuitoare a unui cancer de san, a strabatut peste 240 de km de-a lungul zidului pentru a strange fonduri pentru cercetare si a atrage atentia asupra pericolului reprezentat de cancerul de san. Karl Lagerfeld, celebru designer pentru Chanel a organizat o prezentare de moda chiar pe zid la care au asistat peste 500 de persoane si unde au fost prezente peste 80 de modele de top.

Care este lungimea Marelui Zid Chinezesc

Lungimea oficiala a tuturor sectiunilor Marelui Zid Chinezesc construite de toate dinastiile este de 21,196 km. In zilele noastre mai pot fi vazute doar cateva sute de kilometri din zidul original. Dupa aproape cinci ani de eforturi lungimea totala a zidului a fost masurata. Pe 5 iunie 2012, agentia chineza a patrimoniului cultural a anuntat ca lungimea oficiala a zidului este de 21,196.18 km. A fost pentru prima data cand o autoritate din China a masurat sistematic si stiintific intreaga lungime a zidului. Cifra este putin inselatoare pentru unele sectiuni de zid au fost construite peste unele mai vechi, sau foarte aproape de ele. De asemenea au fost incluse si sectiuni izolate de zid fortificat care aparau granitele statale, nu doar frontiera de nord unde ne asteptam in mod normal sa gasim Marele Zid.

Au fost masurate toate sectiunile cunoscute ale Marelui Zid Chinezesc

Masuratoarea Marelui Zid a inclus toate sectiunile construite de sapte State Combatante (475-221 i.Hr. si cel putin sapte dinastii de la dinastia Qin pana la dinastia Ming in 15 provincii: Beijing, Liaoning, Heilongjiang, Jilin, Tianjin, Henan, Shandong, Shanxi, Shaanxi, Hubei, Mongolia Interioara, Hebei, Ningxia, Qinghai si Gansu. Lungimea masurata a zidului include si aproape 44,000 de relicve ale unor ziduri, transee, turnuri sau fortarete.

Cine a construit Marele Zid Chinezesc, cand si de ce

Zidul Chinezesc are o istorie lunga de peste 2300 de ani. A fost construit in perioade diferite, de diferite dinastii pentru a proteja granitele imperiului. Se spune ca Primul Imparat al Dinastiei Qin a construit marele zid. De fapt nu el este primul. Mai jos puteti vedea cateva dintre principalele etape ale istoriei zidului.

Timeline Marele Zid Chinezesc
Istoric Marele Zid Chinezesc - infografic

In prima faza, Marele Zid a fost construit pentru a preveni invaziile sau atacurile a trei dintre Stalele Combatante ale Chinei. Mai apoi Zidul a fost unit pentru a apara Imperiul de asalturile popoarelor nomade din nord. In secolele urmatoare zidul a fost extins pentru a asigura siguranta de-a lungul Drumului Matasii.

Adevaratii constructori ai zidului sunt insa altii. Atunci cand imparatii au dat ordine ca marele zid sa fie construit, cine putea constitui forta de munca? Nu erau nici ingineri, nici zidari si nici constructori. Forta de munca era asigurata cu soldati, tarani si prizonieri. Marea masa a fortei de munca era formata din soldati care erau coordonati de generalii lor. Dupa unificarea Chinei, primul imparat Qin a dat ordinul de constructie catre 300,000 de soldati din armata sa.

Acest grup principal format din soldati era suplimentat cu tarani. Aproape toti imparatii au fortat fermierii barbati sa ajute la construirea Marelui Zid. Exista chiar si o legenda, cea a lui Meng Jiang Nu ale carei lacrimi au facut ca Zidul sa se darame atunci cand a auzit ca sotul ei murise in timpul lucrarilor si fusese el insusi zidit.

Al treilea grup de muncitori era format din rebeli ce fusesera arestati. Este mentionat in istoria dinastiei Qin ca imparatul a ordonat arderea cartilor si ca cei care nu se supuneau erau pedepsiti prin munca silnica la zid si printr-un tatuaj umilitor pe fata.

Cati oameni au ajutat la construirea Marelui Zid Chinezesc

Marele Zid a fost ridicat de-a lungul a peste 2,000 de ani si cu lungimea sa care depaseste 20,000 km, numarul exact de lucratori este necunoscut insa poate fi estimat la o cifra de ordinul milioanelor. Doar la construirea zidului dinastiei Qin, au participat 300,000 de soldati iar lucrarea a durat 9 ani. Este un fapt aproape general acceptat ca mii si mii de oameni au murit in timpul lucrarilor si ca ramasitele lor au fost zidite.

Chiar exista trupurile celor morti in interiorul Marelui Zid?

In cultura populara se credea ca trupurile unora dintre cei care au murit in timpul lucrarilor de constructie au fost ingropate in zid. Aceasta credinta a fost raspandita de legende cum ar fi cea a lacrimilor lui Meng Jiang Nu. Cu toate acestea nu s-au gasit dovezi ale unor ramasite umane in zid. De asemenea nu ar avea sens ca trupurile sa fie plasate in zid deoarece structura ar fi fost slabita atunci cand trupurile s-ar fi descompus.

Care sunt sectiunile din Marele Zid ce merita vizitate

Desi zidul masoara mii de kilometri lungime, cele mai interesante sectiuni ale sale sunt in jurul orasului Beijing. Exista 10 sectiuni in apropiere de Beijing, fiecare cu particularitatile si atuurile sale. In restul Chinei exista o multime de alte portiuni ce pot fi vizitate si care sunt mai mult sau mai putin amenajate pentru turism.

Mutianyu - este cea mai frumoasa sectiune a Marelui Zid si a fost complet restaurata

Mutianyu este cea mai populara parte a zidului printre turistii straini. Este de asemenea si cea mai potrivita pentru vizitare impreuna cu copii.

Locatia: 70-75 kilometri de Beijing. 1½ de mers cu masina.
Durata:
vizita dureaza aproximativ o jumatate de zi.
Dotari: telecabine pentru urcare si coborare, puteti folosi un fel de sanie la coborare.
Ce puteti vedea: un exemplu exceptional de fortificatii ale Marelui Zid. Mutianyu are un design unic cu turnuri de observatie, fortarete foarte apropiate de-a lungul zidului si creneluri pe ambele parti.

Jinshanling - cea mai populara ruta pentru plimbari

Sectiunea din Zid de la Jinshanling face parte dintr-o ruta pentru hiking de la Jinshanling pana la Simatai. Marele Zid de la Jinshanling este restaurat doar pe jumatate, si poate si pentru ca aici natura este mai salbatica, aceasta este si cea mai frumoasa sectiune a Marelui Zid Chinezesc.

Locatia: 150-155 kilometri de Beijing. 2½ de mers cu masina.
Durata:
vizita dureaza o zi.
Dotari: telecabine pentru urcare si coborare.
Ce puteti vedea: Zidul este doar partial restaurat, deci natura poate fi admirata in toata splendoarea ei. Privelisti superbe cu zidul serpuind peste dealuri si munti.

Jiankou - cea mai salbatica zona a zidului si cea mai abrupta.

Sectiunea Jiankou este cea mai abrupta si cea mai periculoasa parte a Zidului. Este recomandata doar celor dornici de aventura.

Locatia: 100 kilometri de Beijing. 2½-3 ore de mers cu masina.
Durata:
vizita dureaza o zi.
Dotari: telecabine pentru urcare si coborare.
Ce puteti vedea: Portiuni originale, nerenovate de zid. Unele dintre partile zidului sunt abrupte si periculoase. Aceasta portiune isi croieste drum prin munti in forma de "W" si ofera posibilitatea unor fotografii de exceptie.

Articole turism